Persluchttoebehoren

Hoe belangrijk is een nakoeler of een smeerolienevelaar?

Perslucht wordt veel gebruikt door professionals die intensief werken. Bij intensief gebruik van persluchtgereedschap is het belangrijk dat de kwaliteit van het perslucht optimaal is. Zo kan vochtige lucht zorgen voor roestvorming of hapering in hakhamers. Voor zwaardere sloop- en breekhamers zorgt een smeerolienevelaar voor optimaal gebruik. De gewenste persluchtbehandeling scheelt per hamer. Zo is droge perslucht bij een kleine voegenhamer belangrijker als bij een palenrammer. Tegelijkertijd is smering bij een palenrammer belangrijk maar kan teveel smering bij een voegenhamer leiden tot hapering. We denken als persluchtspecialist graag met u mee.

Is een nakoeler noodzakelijk voor droge perslucht?

In bijna alle gevallen wel. Wanneer u langere tijd straalt met een IBIX® straalketel is het goed om een nakoeler te hebben. Vochtig perslucht kan het straalmiddel vochtig maken zodat de doorloop niet stabiel is. voor hakhamers en sloophamers is een nakoeler ook positief. Er komt geen vocht in de hamer zodat er geen roestvorming kan ontstaan. Hierdoor hoeft u ook minder onderhoud aan de hamer uit te voeren. Bij een lagere temperatuur zorgt een nakoeler ook voor het voorkomen van bevriezing van perslucht in het persluchtgereedschap.

Er zijn drie vormen van nakoelers. U kunt een ingebouwde nakoeler hebben in uw compressor. De meeste Rotair compressoren kunnen uitgevoerd worden met een ingebouwde nakoeler. Als u dit niet heeft of gebruik maakt van een elektrische compressor is een losse nakoeler een optie. Deze zijn zowel als elektrische – en luchtaangreven nakoeler leverbaar.

Waarom zou ik een smeerolienevelaar nodig hebben?

Voor boorhamers, palenrammers en bodemraketten wordt er in veel gevallen een smeerolienevelaar gebruikt. Smeerolie in het perslucht heeft diverse functies:

  • Bevriezing van pneumatisch gereedschap
  • Goede smering van de onderdelen in de hamer
  • Absorberen van watercondens

De Breakair smeerolienevelaars zijn verkrijgbaar in 200 ml. en 1 liter inhoud. kunnen eenvoudig op de uitgang van uw compressor geplaatst worden. Er zijn ook smeerolienevelaars die in een standaard staan zoals de Duitse Lubrostar smeerolienevelaars. In beide gevallen kunt u de dosering van het smeerolie zeer precies afstellen.