Mobiele compressoren

Voor het werken met pneumatische hakhamers, straalketels en ander persluchtgereedschap maar ook voor sleepslangbemesting heeft u een compressor nodig. Een compressor comprimeert lucht vanuit de omgeving en blaast dit in hoge druk uit. Het is belangrijk om de juiste compressor te gebruiken. Hieronder willen we vragen beantwoorden en uitleg geven over verschillende compressoren. Compressoren worden in veel branches ingezet zoals bij gevelrenovatie, sloop, infra en betonreparatie. 

Een elektrische of een brandstof-aangedreven compressor?

Een elektrische compressor heeft altijd de voorkeur als dit mogelijk is. Toch zijn er nadelen aan elektrische compressoren bij mobiel gebruik. U kunt uit het lichtnet uit één stekker maximaal 400 l/min aan effectieve luchtopbrengst genereren. Meer kracht is niet mogelijk. Diaber levert een compressor met 2 elektromotoren en twee stekkers. Daarmee kan gezamenlijk maximaal 800 l/min geleverd worden. Voor een IBIX 9 of een kleine hakhamer is dat meer als voldoende. Als u meer nodig heeft bent u afhankelijk van 380 Volt. Wanneer u geen gebruik kunt maken van elektriciteit of u heeft veel lucht nodig bent u afhankelijk van een brandstofmotor. Dit kan een benzine- of dieselcompressor zijn. Benzinecompressor worden vaak gebruikt voor een luchtopbrengst tot 1000 l/min. Daarboven is een dieselcompressor vaak van toepassing.

 Zuigercompressor of schroefcompressor?

Wanneer u enkele uren per dag werkt is een zuigercompressor een prima optie. Een zuigercompressor kost minder en heeft weinig onderhoud nodig. Door het heen- en weer gaan van de zuigers heeft u wel een hoger geluidsniveau als een schroefcompressor. Bij intensiever gebruik komt u terecht bij een schroefcompressor. Deze kan indien nodig 24 uur per dag lucht produceren. 

Een compressor met- of zonder ingebouwde nakoeler

Voor bijna al het persluchtgereedschap is een nakoeler aan te bevelen. Droge lucht kan niet bevriezen in de winter en vocht in hakhamers en de IBIX® straalketel werkt nooit positief. Hoe kleiner de hakhamers hoe belangrijker het is om droge perslucht te hebben. Het is niet bij iedere compressor mogelijk om deze uit te laten voeren met een ingebouwde nakoeler. Om die reden verkopen we ook losse nakoelers die met een luchtslang eenvoudig op uw compressor aangesloten kan worden. Bij grotere sloophamers en breekhamers of bij af- en toe gebruik is een nakoeler minder belangrijk hoewel het altijd te adviseren is.

Wanneer is een kardan-aangedreven compressor van toepassing.

Het is niet zinvol om meerdere motoren te laten draaien als nodig is. Rotair levert een range cardan-aangedreven compressoren voor veelal de agrarische sector. De schroef wordt rondgedraaid door de krachtige kardan van bijv. een tractor. Hierdoor is de investering minimaal en kan er maar liefst 8 m³ per uur aan lucht gegenereerd worden.

Wanneer gebruik ik een hydraulische compressor?

Ook voor een hydraulische compressor geldt. Om energie te besparen is het belangrijk om zo weinig mogelijk motoren te laten draaien. Hydraulisch materieel heeft al een energiebron om hydraulische systemen van energie te voorzien. Hoe mooi is het om de kracht van hydrauliek in te zetten om perslucht te genereren? Rotair heeft een range unieke hydralische compressoren ontwikkeld tot maar liefst 7000 l/min.